Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti stanovení vybraných parametrů u energetických nápojů
Ošťádalová, Aneta
Bakalářská práce je literární rešerší zabývající se energetickými nápoji. V úvodní části práce je popsána obecná charakteristika energetických nápojů, jejich historie a legislativa. Další část práce je zaměřena na dostupnost energetických nápojů na českém trhu, jejich výrobu a jednotlivé suroviny používané k výrobě. V bakalářské práci jsou dále popsány přírodní alternativy, které se využívají pro výrobu energetických nápojů, mezi které patří ženšen pravý, guarana, cesmína paraguayská, ginkgo biloba či kolovník lesklý. Poslední část je věnována fyzikálním a chemickým metodám používaným pro analýzu jednotlivých složek energetických nápojů, jako je stanovení sacharidů, organických kyselin, vitamínů, alkaloidů, antioxidantů, aminokyselin, inositolu a glukuronolaktonu
Vliv taurinu na biochemické ukazatele v orgánech laboratorních potkanů
Mrázková, Martina
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv různých hladin taurinu na antioxidační status organismu laboratorních potkanů. Sledovat koncentraci taurinu a jednotlivých aminokyselin ve vybraných orgánech. Diplomová práce hodnotí vliv taurinu v játrech a mozku laboratorních potkanů, po jeho aplikaci v krmých směsích. Byl sledován vliv taurinu na poměr GSH/GSSG, koncentraci taurinu a metalothioneinu. Do pokusu bylo použito 48 samců potkanů druhu Wistar, kteří byli rozděleni do osmi skupin (n=6). Během čtyř týdnů, byly potkanům podávány krmné směsi obohaceny o taurin v dávce 0, 1000, 1500, 2000 2500, 3000, 3500 a 4000 mg/kg/diety. Zvířata příjmala dietu a pitnou vodu ad libidum. Průměrná spotřeba krmné směsi za den byla 35 g. Aplikací taurinu došlo ke zvýšení koncentrace taurinu v organismu, což pozitivně působí na antioxidační mechanismy organismu. Ovšem nemůžeme potvrdit, že doplnění taurinu do diety ovlivňuje koncentrace metalothioneinu a glutathionu v organismu. V mozku byla zjištěn zvýšený poměru GSH/GSSG a snížení koncentrace metalothioneinu. Naopak tomu bylo v játrech, kdy došlo ke snížení poměru GSH/GSSG a zvýšení koncentrace metalothioneinu.
Konzumace energetických nápojů u žáků 2. stupně na vybrané základní škole
Kunešová, Klára ; Thorovská, Alena (vedoucí práce) ; Zvírotský, Michal (oponent)
Konzumace energetických nápojů u žáků 2. stupně na vybrané základní škole ABSTRAKT Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou konzumace energetických nápojů u žáků vybrané základní školy. V úvodu teoretické části práce je popsán samotný pojem energetický nápoj. Další část teoretické práce je věnována popisu nejčastěji se vyskytujících složek v energetických nápojích. Následně se práce zaměřuje především na množství sladidel ve vybraných energetických nápojích na českém trhu. V praktické části je zpracováno dotazníkové šetření u žáků na 2. stupni Základní školy v Českém Brodě, kde je zjišťováno jejich všeobecné povědomí o energetických nápojích. KLÍČOVÁ SLOVA Energetické nápoje, vitaminy, taurin, kofein, sladidla, dotazníkové šetření, 2. stupeň ZŠ, spotřebitelské chování
Význam taurinu ve výživě
Široký, Roman
Taurin se řadí mezi aminokyseliny. Jedná se o neesenciální aminokyselinu vyskytující se pod názvem 2-aminoethansulfonová kyselina, která má největší zastoupení v živočišných tkáních. Taurin je derivátem aminokyseliny cysteinu a podilí se na fyziologických procesech souvisejícími s jeho silnými antioxidačními vlastnostmi. Podílí se na metabolismu lipidů a pozitivně působí na hladinu cholesterolu. Spolu s kofeinem a guaranou se taurin vyskytuje v energetických nápojích. Pro své pozitivní vlastnosti se taurin považuje za funkční potravinu. Cílem našeho pokusu bylo ověřit vliv přídavku taurinu do diety pro kuřata na jejich užitkovost. Do pokusu jsme zařadili 400 kohoutků rozdělených do 8 skupin po 50 jedincích, kterým byla do 9 dne krmena jednotná směs (BR1): Od 10. dne věku byla zvířata krmena směsí BR 2. Do směsi BR 2 byl doplněn taurin v množství 0, 250, 500, 750 mg/kg směsi. Použité směsi byly vytvořeny jako isonitrogenní a isoenergetické. Zkrmování směsi bylo prováděno ad libitum v granulované formě z tubusových krmítek. Na konci sledovacího období byly vyhodnoceny: přírůstek v době krmení pokusných směsí, skupinová spotřeba a konverze krmiva a úhyn. Zjistili jsme, že přídavek taurinu negativně ovlivnil růst. Rozdíl výsledné hmotnosti mezi pokusnou skupinou krmenou směsí obohacenou taurinem o dávce 750 mg/kg směsi a pokusnou skupinou krmenou směsí bez taurinu byl 72 g. Vliv doplňku taurinu na růst kuřat se dá popsat rovnici y=2347,8 -0,0941 x (R2=0,9151), kde x= mg taurinu na kg směsi. Zda a za jakých podmínek taurin způsobuje pokles růstu, bude nutné ověřit v dalších pokusech.
ÚČINKY ENERGETICKÝCH NÁPOJŮ NA LIDSKÝ ORGANISMUS A ÚROVEŇ INFORMOVANOSTI O TÉTO PROBLEMATICE U ADOLESCENTŮ
ANDRÝSKOVÁ, Zuzana
Diplomová práce se zabývá účinky energetických nápojů na lidský organizmus a významem energetických nápojů v dietním režimu u adolescentů v České republice. Teoretická část diplomové práce prezentuje energetické nápoje, uvádí historii ve výrobě nápojů, aktuální trh a spotřebu těchto nápojů ve světě. Teoretická část také podrobněji charakterizuje jednotlivé složky energetických nápojů a popisuje jejich působení na lidský organizmus. Dále je v teoretické části charakterizováno období adolescence, je představena vhodná výživa, pitný režim a pohyb v životě adolescentů. Praktická část analyzuje míru konzumace energetických nápojů u adolescentů, jejich informovanost o složení nápojů a možných nežádoucích účincích po konzumaci. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření. Získané údaje jsou zpracovány v grafické a tabulkové podobě.
Vliv taurinu na biochemické ukazatele v orgánech laboratorních potkanů
Mrázková, Martina
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv různých hladin taurinu na antioxidační status organismu laboratorních potkanů. Sledovat koncentraci taurinu a jednotlivých aminokyselin ve vybraných orgánech. Diplomová práce hodnotí vliv taurinu v játrech a mozku laboratorních potkanů, po jeho aplikaci v krmých směsích. Byl sledován vliv taurinu na poměr GSH/GSSG, koncentraci taurinu a metalothioneinu. Do pokusu bylo použito 48 samců potkanů druhu Wistar, kteří byli rozděleni do osmi skupin (n=6). Během čtyř týdnů, byly potkanům podávány krmné směsi obohaceny o taurin v dávce 0, 1000, 1500, 2000 2500, 3000, 3500 a 4000 mg/kg/diety. Zvířata příjmala dietu a pitnou vodu ad libidum. Průměrná spotřeba krmné směsi za den byla 35 g. Aplikací taurinu došlo ke zvýšení koncentrace taurinu v organismu, což pozitivně působí na antioxidační mechanismy organismu. Ovšem nemůžeme potvrdit, že doplnění taurinu do diety ovlivňuje koncentrace metalothioneinu a glutathionu v organismu. V mozku byla zjištěn zvýšený poměru GSH/GSSG a snížení koncentrace metalothioneinu. Naopak tomu bylo v játrech, kdy došlo ke snížení poměru GSH/GSSG a zvýšení koncentrace metalothioneinu.
Růstové faktory a jiné bioaktivní látky pro indukci osteogenní diferenciace mezenchymálních kmenových buněk
Blahnová, Veronika ; Rampichová, Michala (vedoucí práce) ; Vandrovcová, Marta (oponent)
Hlavní funkcí mezenchymálních kmenových buněk v organismu je zajišťovat obnovu a regeneraci poškozených tkání. Je jim přisuzována schopnost diferencovat do tkání původem z mezodermu, kam kromě jiného patří i pojiva. Díky této vlastnosti jsou objektem intenzivního zkoumání. Jednotlivé směry diferenciace je možné navodit působením specifických polypeptidů, tzv. růstových faktorů. V oblasti tkáňového inženýrství jsou růstové faktory využívány k indukci a urychlení procesů hojení. Mohou být inkorporovány do nanovlákenného nosiče vkládaného do místa defektu. Buňky v této oblasti by tak byly stimulovány jednak okolním mikroprostředím a zároveň by byl zajištěn přísun růstových faktorů ovlivňujících metabolismus, motilitu a diferenciaci buněk. K navození osteogenní diferenciace lidských MSC byly použity růstové faktory TGF-β, bFGF, HGF, IGF-1, VEGF a BMP-2 a organická kyselina taurin. Po dobu 21 dní trvajících experimentů byly tyto látky přidávány k buňkám v různých kombinacích a v případě taurinu také ve dvou různých koncentracích. Buňky byly kultivovány na plastiku. Nejlepší efekt na buněčný metabolismus MSC hodnocený MTS testem měly růstové faktory TGF-β a bFGF přidávané do media buď samostatně nebo zkombinované. Metabolickou aktivitu naopak snižovaly VEGF, HGF a 20 mM taurin. Stimulační vliv na...
Zařazení energetických a stimulačních nápojů v pitném režimu adolescentů
ŘÍHA, Jakub
Diplomová práce se zabývá energetickými a stimulačními nápoji konzumovanými adolescenty v České republice. Toto aktuální téma je zpracováno v teoretické části představením důležitých okruhů. V první teoretické části jsou popsány pojmy adolecence a trávení nápojů. Druhá teoretická část pojednává o pitném režimu a rozebírá energetické a stimulační nápoje spolu s jejich složením a působením na lidský organismus. Obsaženy jsou i informace o užívání energetických nápojů spolu s alkoholem. Praktická část obsahuje analýzu konzumace energetických a stimulačních nápojů adolescenty od 15 do 26 let. Elektronického výzkumu se zúčastnilo více jak 1200 respondentů. Pro porovnání výsledků je věkový rozsah rozdělen do dvou skupin, 15-20 let a 21-26 let. Výsledky potvrzují, že energetické nápoje jsou konzumovány v obvyklé míře, stimulační nápoje mají adolescenti ve svém pitném režimu zařazení velmi často. Důvody pro konzumaci těchto nápojů jsou především z důvodu odstranění pocitu únavy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.